Projekat zdravstvenog mapiranja BIH

Sarajevo, 15.07.2015
Makedonija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija nalaze se na listi država u kojima se ne preporučuje razboljeti jer je prema navodima International SOS-a u njima loša medicinska skrb, postoji mogućnost zaraze i infekcije, a nezadovoljavajuća je i zdravstvena infrastruktura. Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)  iz 2012 godine, pokazalo je da u Albaniji na 10.000 stanovnika te države dolazi 12 ljekara, što je najlošiji omjer u cijeloj Evropi.

Poslije Albanije je BiH, koja ima 16 ljekara na 10.000 stanovnika. Prema listi WHO-a, Albanija se nalazi na 86, a BiH na 73. mjestu od ukupno 132 zemlje koje su obuhvaćene istraživanjem Svjetske zdravstvene organizacije i najlošije su rangirane države u Evropi.

Iz ovih razloga, Udruženja Partnerstvo za zdravlje i ICVA, uz podršku CCI/CPCD, obavili su  februaru i martu 2015. godine mapiranje dostupnosti zdravstvenih usluga i ustanova u Bosni i Hercegovini, koje pokazuje da trenutno u Bosni i Hercegovini postoji 136 ustanova primarne zdravstvene zaštite, 29 zavoda i instituta, 5 univerzitetskih, kliničkih bolnica i kliničkih centara, te 25 opštih/općih i kantonalnih bolnica. 

Mapiranje je obavljeno kako bi omogućilo građanima lakši pronalazak odgovarajuće ustanove za liječenje i medicinsku skrb. Tim povodom, u pripremi je internetska stranica (www.zdravljezasve.ba) na kojoj će biti dostupni kontakt podaci za sve navedene zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini, kao i interaktivna mapa navedenih ustanova.